Kaygı (Anksiyete) Bozuklukları

 

Kaygı, fiziksel belirtilerin de eşlik ettiği, normal dışı ve nedensiz bir aşırı korku hali diye tanımlanabilir. Kaygı bozukluğu olan kişi kendisini huzursuz hisseder ve kötü bir şey olacakmış endişesi taşır fakat bu durumunu açıklayacak somut bir tehdit veya tehlike gösteremez.

Aslında korku insanın doğasında var olan ve güvenliğimizi tehdit eden ya da tehdit etmesi muhtemel olan tehlike durumlarına karşı önlem alarak kendimizi korumamız için hayati öneme sahip olan bir duygudur.

Korkular ve kaygılar gündelik yaşamda sıklıkla gösterdiğimiz tepkilerdir. Örneğin evimizde sessiz bir ortamda otururken birden patlamaya benzer bir ses duyduğumuzda irkilmemiz ya da bir iş görüşmesine giderken tedirginlik duymamız olağan tepkilerdir.

Kaygı bozukluğuna sahip kişilerde ise bu tepkiler daha yoğundur ve duruma özgü değildir. Bu tepkiler onların yaşamlarını olumsuz yönde etkiler ve birçok durumda hayatlarını güçleştirir.

Normal kaygının kişiyi tehlikelere karşı uyarma koruma ve harekete geçirme özellikleri vardır. Aşırı kaygılı durumlarda ise bir kaygı bozukluğundan söz etmek mümkündür. Çeşitleri: Panik Bozukluk, fobiler, obsesif-kompulsif bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, yaygın ansiyete bozukluğu.

 

Kaygı Bozukluklarının belirtileri;

Eğer aşağıdaki belirtileri kendinizde de görüyorsanız ve bunlardan kurtulamıyorsanız anksiyete (kaygı) bozukluğu yaşıyor olabilirsiniz.

·         Sürekli gerginlik, endişeli ve aşırı hassas olma,

·         Anlamsız korkular,

·         Ani ve beklenmedik kalp çarpıntısı nöbetleri,

·         Terleme, mide bulantısı ya da baş dönmesi,

·         Sık sık idrar çıkarma ya da ishal,

·         Nefes darlığı,

·         Titreme ve seğirme,

·         Kas gerilimi, yorgunluk,

·         Baş ağrısı,

·         Uyuma zorluğu,

·         Evham ya da dehşet hissi,

·         En kötüyü öngörme,

·         Alınganlık, huzursuzluk,

·         Sürekli olumsuz arama hali,

 

Tedavi;

Bireyin yaşadığı sorunların bağlamı incelenir, durumla başetme şekilleri belirlenir, kişilik özellikleri netleştirilir ve kişiye özel bir tedavi planı hazırlanır. Özel tedavi planı ile yaşanan olumsuz duygulardan, belirtilerden sağlıklı duygular yaşamaya geçiş becerisi kazandırılmak hedeflenir.