Cinsel İsteksizlik

Cinsellik, yaşamı keyiflendiren, renklendiren, eğlenceli hale getiren; hayatın ve türün devamını sağlayan dürtünün fiziksel yakınlaşmayla sonuçlanması ile zevk ve haz duygusunun yaşandığı; kendini bir başkasına sunma kararı ile ona sevgi, koruma, güvenme, kendini onunla bir hissetme hislerinin yaşandığı yaşantıların tamamına denir.

Cinsellik, sağlıklı bir şekilde yaşandığında ilişkiyi güçlendirir, fiziksel ihtiyaçlar karşılıklı biçimde doyurulduğunda çiftlerin bağlılığı artar, birine ait olma, sevilme, sahiplenilme duygularını besler. Cinsellik insana sevilmeye değer olduğu duygusunu yaşatır, cinsiyetlerin onaylanmasını sağlar. Mutlu bir cinsel yaşam için karşılıklı güven, sevgi, saygı, sağlıklı bir iletişim, eşitlik ve cinsel eğitim gereklidir. Kısaca cinsellik beden ve ruh sağlığı bütünlüğü için gereklidir.

Cinsel istek, karşı cinsle ilişkiye girme arzusudur. Olası çekici cinsel partnere yönelik dikkatin olması, yazılı veya görsel erotik materyallere karşı ilgi, cinsel içerikli rüyalar veya fanteziler kurma, cinsel etkinlikle ilgili arzuların farkında olunmasıdır.

Cinsel isteksizlik, azalmış cinsel istek, yeterli cinsel uyarı olmasına rağmen cinsel fantezilerin ve cinsel etkinlikte bulunma isteğinin az olması veya hiç olmaması, cinsel arzu duyulmaması durumudur. Halk arasında ‘cinsel soğukluk’ olarak bilinir. Cinsel isteksizlik, kadınlarda erkeklerden daha fazladır. Kadınların ortala %33’ünde görülür. Oranlar yaşa bağlı olarak artmaktadır.

Cinsel İsteksizliğin Nedenleri;

·         Cinsel eğitimin eksik ve yanlış olması, kadının kadın cinselliğinden; erkeğin erkek cinselliğinden habersiz olması,

·         Eşler arasında iletişim bozuklukları ve geçimsizlikler, ifade edilmemiş duygular,

·         Kadının ve erkeğin kendi rızası dışında yaptığı evlilikler, partnerin arzulanmaması,

·         Yaşlanma, menopoz, doğum sonrası loğusalık dönemi ve emzirme dönemi,

·         Alkolizm, böbrek, karaciğer ve kalp yetmezliği, tiroid hastalıkları, şeker hastalığı,

·         Hormonal dengesizlikler ve hormonal yetersizlikler, rahim ağzı enfeksiyonları,vajinal mantar,

·         Aşırı stres, vajinismus, ereksiyon problemleri,erken boşalma,

·         Beden şekli ile ilgili kaygılar, bıkkınlık, cinsel travmalar, tecavüz,

·         Ailede birinin ölümü, taşınma gibi önemli yaşam olayları,

·         İlişkiye gereken özenin gösterilmemesi,

·         Cinsel ilişkide bulunmanın bir suç veya günah olarak algılanması,

·         Anksiyete ve depresyon.

Tedavi;

Cinsel isteksizlik tedavi edilebilir, çiftler arasında yaşanan uyum bozukluğudur. Tedavinin amacı eşler arasında uyum oluşturulması ve aralarındaki bozulan iletişimin yeniden düzenlenmesidir. Eğer eşlerden birinde belirgin düzeyde cinsel istek azlığı varsa istek düzeyini arttırmaya çalışmak gerekir. Bazen de eşlerden birinde aşırı isteklilik ve talepler varsa dengeyi sağlamak açısından bu istek ve talepleri azaltmak gerekir. Bu nedenle tedaviye ‘Çift’ olarak kabule edilmelidir. Çiftin kişisel özelliklerine, hikayesine, sorunun niteliğine göre çifte özel bir tedavi planı hazırlanır. Her çift özeldir, özel bir tedavi programı tedavi sürecini hızlandırır.